Prodluzovani viz a zakazana cesta na sever

27.04.2009 13:25

Zdravime z Ciny, obrovske zeme plne lidi a nam neznamych znaku, kde jsme jiz 3 tydny a zrovna se nachazime na jihu ve state Yunan - meste Shangri-La (3200m). Na par dni se tu pozastavime, tedy spise presneji receno zasekneme a vlastne docela i radi.

To je tak obrovska zeme! Cina je vetsi nez by si clovek dokazal predstavit a vzdalenosti z jednoho mista do druheho se lehce prehoupnou na tisice kilometru a pritom, kdyz se podivame do mapy temer nic jsme neurazili...

Na nase pomery a to hlavne diky dlouhym strekam je to zeme drazsi. Se stopovanim ci obcasnym spanim ve stanu se do nasi sumy zhruba 17 USD/oba/den tak akorat vejdem. Jinak, kdyz jsme jednou zvolili presun busem 10h hned jsme si vycerpali dva dny rozpoctu jen na jizdnem. Od te doby jej snizujem stopovanim, ubytovanim ve stanu a nebo stravovanim dvakrat denne.

 

 Prodluzovani viz - pockej si az prijde ten spravny cas

Vizum do Ciny mame jen na mesic a za 12 dni vyprsi. Doufali jsme si v prodlouzeni prave tady a pokracovani v ceste dale na sever do statu Sechuan a pote do Gansu, horami a blizko tibetskych hranic.
Prodlouzeni v Shangri-Le jde hladce (do 20 min a bez velkych pozadavku), ale 12 dni predem je prilis brzy. Vcelku nas to omezuje, protoze ne vsude se da tak lehce prodlouzit vizum a dalsi mozne misto je az prilis vzdalene na to, abychom se vklidu a bez omezeni casu posouvali. Napr.v Pekingu ci Chengdu jej vyridi do 5 dnu a vyzaduji dukaz 100USD na den a dokonce zalozeni konta v Cine (pripad Francouzky, zda je to vseobecne pravidlo nevime, ale zda se dle dalsich zdroju, ze delaji problemy, tak aby proste byly problemy;)

Navic se dozvidame od ostatnich cestovatelu, ze do zapadniho Sechuanu, nasi zamyslenou trasou blizko Tibetu se neda jet. Vse si overujem na PSB (public security bureu), cesky receno kancl cizinecke policie, kde by meli mit ty nejverohodnejsi info (dle www.mzv.cz podavaji aktualni informace prave zde). Nic nevedi o takovemto omezeni. Nevedi, a nebo nesmeji rikat..?

 

Oficialni informace od pani v bus pokladne

Na bus zastavce nam pani od pokladny sdeluje "oficialni" informaci - ze do nami zamysleneho mesta, prvni destinace v Sechuanu, asi 9 h vzdalene od Shangri-Ly, nam listek neproda: "Ne! English people NO ticket!" Delame si legraci, ze nejsme English, ale Czech...Pani jinou vetu neumi, takze nase obrana je stejne k nicemu. Dostala prikaz a s nami se bavit proste nebude! Jen by nas zajimalo od koho ten prikaz dostala, kdyz policajti v PSB nevedi nic... Asi se budem muset na tu trasu vypravit pesky a stopem a zjistit jak se opravdu veci maji...Pry vsechno tohle zacalo pred olympiadou a pote navazalo s 50. "vyrocim" okupace Tibetu Cinou, ktere bylo v polovine brezna...Do Tibetu nechcem jet, ale Cinani si hlidaj i stovky kilometru kolem ...

 
Dnes jsme se vydali do PSB znovu s tim, ze tedy na sever nas nechteji pustit, moc je to neprekvapuje...Na nas nove vymysleny, tak trochu fiktivni plan, ze budem 14 dni v horach a  nedostanem se v te dobe jinam pro vyrizeni prodlouzeni viz, jestli by tedy mohli udelat vyjimecku a dat nam je uz ted, reaguje slecna policajtka negativne. Proste nam viza drive nemuze prodlouzit dle narizeni, ktere rika nejdrive 4 dny pred vyprsenim. Ach ta narizeni!
Nakonec se nam ji podari ukecat na 7 dni pred vyprsenim naseho viza. Mame prijit ve stredu 29.4., kdy dostaneme novou nalepku do 6.6.

Jestli jsme radi/neradi, hodi/nehodi? Jsme radi, ze nam to vubec daji (trochu jsme se totiz bali, ze nam bezduvodne ani viza treba neprodlouzi, u cinanu clovek nikdy nevi) a docela se nam to asi i hodi - alespon mame padny duvod pobyt na jednom miste a nikam chvili nejezdit.

 

Na cestach je obcas tezke odpocivat

Na cestach je obcas tezke odpocivat a pozastavit objevovani, posouvani, zkoumani..., protoze na kazdou zemi mame diky vizum omezeny cas. Zustanem do stredy, vklidu dopiseme resty v deniku, dodame si pravidelnejsimu rezimu a strave a trochu zase zastavime! Do stredy take promyslime, jak nalozime s dalsimi plany: zda vyjedeme "zakazanou" cestou v blizkosti Tibetu a nebo zmenime uplne smer a plan. Lakaji nas hory, malo turistu, zivot v obycejnych podminkach, krasni vrasciti horalove, jaci, ovce a drsnost hor velikanu...Nechcem se nechat nacpat do vnitrozemi, horka, krabicovych domu a streotypnich mest s kachlickovou architekturou, do obchodu lemujici ulice a do zapadni kultury na vychode. To nas nebavi a proto necestujem. I kdyz pravda, sledujeme i kontrasty a globalizaci, ktere nezadrzitelne ubiji mistni tradice a kulturu... Ale to nam staci v tech par mestech, co projedem, kde je videt vliv "civilizace" a nakonec v Pekingu planujem asi 10 dni a na ten hukot velkeho mesta a absurdity se paradoxne take tesime!  Snazime se vnimat svet objektivne a nic si nenamlouvat, i kdyz bychom casto radeji zavreli oci a mnohe ani nevideli. Da se to, mnoho lidi timto zpusobem cestuje - v kleci a ruzovych brylich turistickeho byznysu, ktery dokaze mit dobre koridory a silne mantinely...

 

Je streda 29.4., viza mame v kapse a pani v pokladne na autobusaku nam "dovolila" koupit listek do Xianghengu, prvni destinace na severu. Zitra vyrazime na trasu, ktera byla v planu a jsme zvedavi, kam az nas cinske hlidky pusti...

 

Bara, 29.4.2009

Shangri-La

Záznamy: 4 - 6 ze 7
<< 1 | 2 | 3 >>

Kontakt

Rosta a Bara Souckovi rosta_bara@hotmail.com